Sistemul CEREC

CEREC (Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics) este un sistem computerizat cu ajutorul căruia se pot proiecta și realiza într-o singură ședință lucrări ceramice unidentare și de mică intindere, extrem de precise, estetice și rezistente.

Sistemele CAD-CAM (Computer- Aided Design/ Computer-Aided Manifacturing) au apărut de 25 de ani pe piaţă şi prezintă soluţii digitale de vârf atât pentru dentişti cât şi pentru laboratoare dentare.

În ultimii ani a devenit o posibilitate reală achiziţionarea acestor aparate şi în România.

Cu ajutorul lor se pot proiecta şi realiza restaurări superestetice din ceramică integrală, zirconium şi compozit în cabinetele stomatologice, într-o singură programare.

Graţie sistemului CEREC- ( Chairside Economical Restoration of Estethic Ceramics or CEramicREConstruction) procesul este simplu şi plăcut – numărul de pacienţi care optează pentru astfel de restaurări este în continuă creştere.

Indicațiile sistemului CEREC

CEREC reprezintă o soluție de ultimă oră în restaurarea defectelor dentare extinse, fiind o alternativă excelentă la:

 1. obturațiile metalice inestetice sau a celor din compozit (mai puțin rezistente pe termen lung)
 2. coroanele dentare (metalice, metalo-ceramice sau integral ceramice) realizate în laboratorul de tehnică dentară într-un număr mult mai mare de sedințe de tratament.

Cum funcționează sistemul CEREC?

Sistemul CEREC este alcatuit din:

 1. Unitate de amprentare optică și design computerizat CAD
 2. Mașină de frezat – aceasta frezează cuburi din ceramică integrală CAM

Etape de lucru:

 1. Prepararea dintelui: după realizarea unei anestezii locale, se va indepărta plomba veche și se va curăța de carie dintele pentru a se realiza o incrustație (inlay) sau se va șlefui dintele pentru realizarea unei coroane. După ce prepararea dintelui este finalizată, pe suprafața lui este pulverizat un praf de oxid de titan care nu este alergic sau toxic. Această pulbere are rolul de a nu se crea reflexii către camera video de captură a imaginilor (amprentă optică).
 2. Amprentarea optică și proiectarea: Cu ajutorul unei camere 3D foarte performante, conectată la aparatul CEREC, vom realiza fotografii tridimensionale ale dintelui preparat și ale dinților vecini. Cu imaginile achizționate vom forma modelul tridimensional virtual al dinților, acesta fiind vizibil pe monitorul unității. După trasarea limitelor preparației, soft-ul ce are capacități biogenerice și biomimetice va genera automat reconstrucția virtuală (incrustație, coroană sau punte). Medicul are posibilitatea de a realiza modificări în designul piesei protetice în funcție de particularitățile cazului.
 3. Frezarea computerizată: se va alege cubul de ceramică în funcție de culoarea dinților înregistrată anterior, iar acesta va fi introdus în unitatea de frezare CAM, unde în numai 10 minute va fi prelucrat și transformat într-o bijuterie protetică de precizie micronică care se adaptează perfect pe dintele tratat.
 4. Glazurarea: piesa protetică este dată cu un lac special și introdusă în cuptorul de ceramică timp de câteva minute pentru a avea un luciu asemănător smalțului natural.
 5. Cimentarea: reconstrucția protetică din ceramică este cimentată pe dinte utilizând cimenturi dentare de cea mai bună calitate, activate de lumina emisă de lampa de fotopolimerizare. Acest proces practic unește piesa protetică CEREC de restul dintelui. La final dintele este finisat astfel încât aspectul să fie unul cât mai natural.

Avantajele utilizării sistemului CEREC

 1. Realizarea restaurațiilor integral ceramice în aceeași ședință, economisind timp.
 2. Eliminarea necesității purtării unor lucrări provizorii, până la finalizarea lucrării definitive în laboratorul de tehnică dentară.
 3. Restaurațiile CEREC nu conțin metal! Astfel, coroana dentară aplicată pe dintele dumneavoastră va folosi un material 100% biocompatibil – ceramică dentară. Se elimină astfel apariția unor alergii, a gustului metalic și a respirației urât mirositoare.
 4. Se pot efectua tratamente restaurative mult mai conservative, nemai fiind necesară îndepărtarea unei grosimi crescute a dintelui dumneavoastră.
 5. Reprezintă varianta ideală de tratare a unei carii dentare – înlocuirea țesutului dentar alterat prin ceramică și nu prin rășini compozite.
 6. Eliminarea erorii umane în timpul realizării – dintele fiind restaurat cu o restaurație dentară a cărei formă, dimensiune este propusă și realizată integral de către un computer.

Longevitatea restaurărilor CEREC este comparabilă cu cele de aur. După un studiu realizat la 2.328 de piese protetice efectuate prin sistemul CEREC CAD/CAM – rata de succes era de 95,5% după 9 ani.