Sigilarea şanţurilor şi fosetelor

Sigilarea şanţurilor şi fosetelor este una dintre primele măsuri de prevenire ale cariei dentare, imediat după erupţia dinţilor pe arcade (între 6-13 ani).

Metoda constă practic în acoperirea şanţurilor şi fosetelor adânci de pe suprafaţa ocluzală şi vestibulară a molarilor şi premolarilor, precum şi suprafaţa palatinală a dinţilor frontali, acestea având potenţial de reţinere a resturilor alimentare ce nu pot fi îndepărtate prin periaj simplu. În cazul în care bacteriile nu se îndepărtează, se vor dezvolta produşi de metabolism sub formă de acizi. Aceştia vor demineraliza si degrada structura smalţului dentar ducând la apariţia cariei dentare.

Sigilarea şanţurilor şi fosetelor ocluzale se realizează cu răşini compozite, compomeri sau cu ionomeri de sticlă. Aceste materiale trebuie să protejeze ţesutul dentar prin eliberare de fluor, să aibă o rezistenţă mare şi să fie uşor de aplicat. Înainte de aplicarea sigilantului se face un detartraj şi periaj profesional. Aceste sigilări au o durată medie de 2-5 ani, fiind necesare controale periodice.

Sigilarea şanţurilor şi fosetelor asigură o protecţie 100% impotriva cariilor?

Numai atunci asigură protecţie maximă, dacă smalţul a fost intact (fără carie) înainte de sigilare. Este foarte important controlul periodic, ca medical dentist să evalueze prezenţa şi închiderea marginal a sigilantului, sau apariţia eventualelor carii incipiente.

Intrebari frecvente:

Aveti o intrebare?

In cazul in care informatiile prezentate in cadrul acestui site nu va sunt suficiente
va rugam sa ne adresati intrebarile dvs. prin intermediul acestui formular.